Voortgezet onderwijs

Schoolpleinteasers: Spoffin brengt theater naar de pleinen

Datum
22 augustus 2023
Geschreven door
Lars Brakel

Op vrijdag 25 augustus kunnen Amersfoortse scholieren gratis theatervoorstellingen bijwonen. En daarvoor hoeven ze niet eens de school te verlaten! Samen met straat- en locatietheater festival Spoffin organiseert NEOS ‘Schoopleinteasers’ op het schoolplein van vier middelbare scholen.

Jongeren bereiken met theater

Spoffin is hét internationale festival voor straat- en locatietheater dat zich sinds 2010 jaarlijks in het laatste weekeinde van augustus afspeelt in de Amersfoortse binnenstad. Theatergroepen vanuit heel Europa vertonen hun acts. Voor de editie van 2023 – dat plaatsvindt van 25 t/m 27 augustus – is er speciale aandacht voor Italiaans theater. Het bereiken van een jong publiek vindt de organisatie heel belangrijk. Daarom is er sinds vorig jaar de schoolpleinvariant ontwikkeld.

NEOS als verbinder

Een dag voor het festival komen er op de schoolpleinen van Het Element, Het Nieuwe Eemland, Taalcentrum Het Element en Pro33 kleine podia te staan. Leerlingen kunnen voorstellingen van twintig minuten bijwonen van onder andere de Utrechtse breakdance groep Freedom City en het Amersfoortse multitalent Estrella Smith.

Bij deze schoolpleinteasers neemt NEOS de rol op zich van verbinder tussen Spoffin, de scholen en de subsidieverstrekkers. Luuk Wildschut, adviseur voortgezet onderwijs, licht toe: ‘Het gaat om het bereiken van jongeren. Door deze schoolpleinteasers komen jongeren op een laagdrempelige manier in aanraking met vormen van kunst en cultuur die net wat anders dan anders zijn.’

Spoffin

Spoffin wil podiumkunsten presenteren dáár waar het publiek is: op straten en pleinen, in parken en op andere plekken in de openbare ruimte; en sinds twee jaar dus ook op schoolpleinen Het festival brengt een spannende mix van zomerse onbekommerdheid en prikkelende gelaagdheid onder handbereik van een nieuwsgierig en open minded publiek.

Zelf Spoffin bezoeken? Bekijk hier de website voor alle acts en het volledige programma.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.